az évtized, ami sosem ér véget...

daily 80's

daily 80's

Január 29. - Don Cheadle is Captain Planet

2015. január 29. - Szollo

Ez sem a legfrisebb kontent (írom mindezt egy retroblogon! :D), de mégis joggal tarthat számot az érdeklődésetekre. Aligha vagyok ugyanis egyedül azzal, hogy anno a kilencvenes években sokat néztem volt a bolygó kapitánya* című popkulturális alapvetést a tévében. Egynehányunk szombat délelőttjeihez egészen biztosan hozzátartozott a Captain Planet and the Planeteers, amelyben a címszereplők szövetsége igyekezett megmenteni a bolygót az olyan látványosan rohadék karakterektől, mint amilyen a dagadt náci-punk-vadkapitalista (!) Ártány volt. 

Minden két-, sőt, egydimenziós naivitása (amit már csak retrospektív bája okán is muszáj elnéznünk neki) dacára, azért elég sokkoló témákat rángatott elő ez az animációs széria - a környezetszennyezéstől a drogokon át a politikusok mindezen káros jelenségek létezésében játszott szerepéig**. Sőt, éppen ez a sokkolás lehetett az egyik fő cél - hátha így hatékonyabban terjesztheti korszerű, pozitivista és haladó eszméit...

A legendás Funny or Die stábja számára sem lehetett kevésbé ütős némelyik CPatP-epizód durvasági faktora, mert összehoztak egy olyan élőszereplős homage-anyagot, amelyben*** Kapitányunk kicsit bedurvul, és átesve a ló másik oldalára elmegy bioterroristának, mindenkit növénnyé változtatva, aki él és mozog (saját stábjával kezdve a dolgot). A kőkemény, négy epizódos saga főszerepét ráadásul Don Cheadle-re bízták, aki egyedi és badass karaktert ad a rajzfilmekben amúgy amúgy még árja (bocs, de ezt nem hagyhattam ki) keptönnek... 

https://www.youtube.com/watch?v=4Bvz3FzBykQ (Beágyazás kérésre letiltva.)

https://www.youtube.com/watch?v=vyEz79jsKFw (Úgyszintén.)

És végezetül: egy mókás werkfilmet is kapott az anyag, amit itt tudtok meglesni...

_________________

* Igen, az is fontos infó, hogy a dailymotion-ön elég jó minőségben van fenn az egész sorozat, remek magyar szinkronnal (bár Gergely Róbert az introban brutális), de most nem ez a poszt apropója. 

** Nem sokkal Kiotó előtt vagyunk, anyway

*** Visszafizetve a gyerekkori álmatlan éjszakákért, amelyeket a bolygó sorsáért való aggódás töltött ki - legalábbis így képzelem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://daily80s.blog.hu/api/trackback/id/tr917103425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása