az évtized, ami sosem ér véget...

daily 80's

daily 80's

Január 31. - Sziriusz kapitány végveszélyben, avagy a testrablók támadása magyar módra

2015. január 31. - Szollo

Viktor Szíriusz kapitány László Endre félig-meddig tudományos fantasztikus, másrészről meg markánsan ifjúsági (ma már nem sok értelme volna ilyen műfajról beszélni*) regényeinek hőse, aki a 2400-as évek vége felé éldegél és vakmerőbbnél vakmerőbb küldetéseken vesz részt barátaival, akikkel együtt örködnek a Világállam biztonsága és nyugalma felett. A pozitivista hangvételű sci-fi persze nem ténylegesen tudományos-fantasztikus anyag. Legfeljebb annyira, mint a szintén LE által jegyzett Mikrobi, amiben sci alig fordul elő, a fi meg inkább mese. Ez a rajzfilmsorozat ugyanis leginkább kisiskolásoknak készült. 

A rádióban 1977 és 1989 között futó Szíriusz hangjátékok (a kötetek általában ezek írott verziói voltak) azért egy pár fokkal komolyabb munkák, bár az nagyon mókás, hogy ebben az univerzumban az egész emberiség sorsáról egy olyan négyes tanács dönt, amelynek két tagja 16 (köztük a magyar Kocsis Berci! :D ), egy pedig 12 éves.** Na persze nem intézményesen - csak azért, mert gyakran ők oldják meg azokat a világraszóló rejtélyeket, melyek köré az egyes, az egész Menscheit dolgait alapjában érintő (mondjuk idegen civilizációk felbukkanásával foglalkozó) történetek is épülnek.*** 

Például a mai anyagunk****, amelyben kezdetben Viktor Sziriusz szokatlan, furcsa viselkedése lesz a téma. Eleinte, mert kisvártatva egy egészen igencsak érdekes ügy kerekedik a dologból... - Aki hozzám hasonlóan gyerekkora óta ismeri eme alapvetést, az máris hozzákezdhet a hallgatáshoz. Aki viszont újonc, annak mindenképpen ajánlanám az előzményeket...

_________

* Ha azt mondom, hogy csíkos regények, vagy, hogy Delfin Regények, akkor talán mégis beugrik valami 

** "a francia származású Pierre Renard, a félig osztrák, félig finn származású, vörös hajzuhatagú Liuna Steff, a magyar Kocsis Berci – ők 16 éves fiatalok – és Pinton Casteiro, a 10 éves spanyol kisfiú"

*** Amit a Szíriusz sorozatról még feltétlenül tudni kell - a benne szereplő színészek illusztris névsorán túl -, hogy szerzőnk rendszeresen használta fel műveit pedagógiai és didaktikus célzatra. Ebben a részben többek között szó esik például az agyérelmeszesedés tüneteiről és a hexameterről is. (Többek között...) 

**** Talán az egyetlen mind közül, amely könyv alakban sosem látott napvilágot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://daily80s.blog.hu/api/trackback/id/tr177103699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása