az évtized, ami sosem ér véget...

daily 80's

daily 80's

Februrár 6. - Azért az mégis disznóság, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi!

2015. február 06. - Szollo

il_570xn_459268819_tfpo.jpg

Egy éppen pont a mai napon 29 évessé avanzsáló felvétel mondatja ezt ki velem. A televíziós adásfolyam, amiből való, a Jeopardy! nevezetű, az USA-ban legendás múltra visszatekintő, nálunk viszont nem igazán ismert vetélkedő. Ami lényegében döbbenetes, hogy az 1986. február 6-i adás, a lenti videón fellelhető felvétele és a youtube-ra legutóbb felkerült adás (2014. február 3.) nem igazán változott semmit.  

Az irigység annak is szólt, hogy nekünk (magyaroknak) is akadt egy egészen hasonló, egyértelműen ebből a licenszből táplálkozó televíziós adásunk a kilencvenes évek elején. A Mindent vagy semmit egy végtelenül szórakoztató játék volt az MTV 1-en, amit aztán 1997-ben startoló TV 2 vett át, az eredetihez képest már kicsit lebutított verzióban. Nos, az eredeti nagyjából ilyen volt: egy pörgős, szórakoztató és a sallangok, meg fölösleges manipuláció helyett (kivéve persze a bújtatott kötelező reklámokat) a kérdések útján zajló népnevelés volt a fókuszban. Aztán a tv 2-n szépen elenyészett a nézettség és megszűnt a műsor. S ezzel lezárult egy korszak, ami, ami az USA-ban egyáltalán soha nem is ért véget. 

A Jeopardy!, amely a FOX saját gyártású projectjeként immár 1964 óta fut (ezt nevezem intézményesített kontinuitásnak!) 1986 óta pedig csak díszletet váltott, egyébként ugyanaz a műsorvezető (Alex Trebek - annak idején masszív bajuszkirály volt) és ugyanazok a szabályok.* Igaz, a monitorok most már HD-felbontással dolgoznak, de a kérdések színvonala fikarcnyit sem romlott. Tetszik ez a permanens változatlanság - és nagyon hiányzik a magyar televíziós kultúrából, ahol ilyesmit leginkább csak a Barátok közt testesíthetne meg. De arról inkább ne beszéljünk...

Ráadásul szomorú aktualitást ad az egésznek, hogy tegnap elhunyt az ország kvízmesere, a már emlegetett Mindent vagy semmit játékmestere, Vágó István... Ha más nem, hát az ő halála rádöbbenthet minket, hogy mennyire nem állandó semmi sem!

A kutya mindenségit! :(

___________

* Azért az mai szemmel nézve jókora döbbenet, hogy 04:30-tól a műsorvezető kénytelen kijavítani egy korábbi tévedését és megítélni kétszer annyi pontot Buffnak, mint amennyit valójában kapott volna az adott kérdésért. Nem hiszem, hogy ilyet el lehetne képzelni manapság (a szinte ijesztő mértékben gördülékeny profizmus időszakában)... 

A bejegyzés trackback címe:

https://daily80s.blog.hu/api/trackback/id/tr127143921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása