az évtized, ami sosem ér véget...

daily 80's

daily 80's

Február 11. - Budapesti55 1. - Rocktérítő

2015. február 11. - Szollo

Az abszolút alapfilm. Enélkül semmit nem lehet megérteni a nyolcvanas évek magyar undergroundjából. Tényleg semmit. - Az más kérdés, hogy ezzel együtt sem olyan sokat. Viszont száz százalékosan átjön az atmoszféra, az életérzés. (Legalábbis így képzelem...) 

rockterito.jpg

Amikor, úgy 9 évvel ezelőtt először láttam a Filmmúzeumon a Rocktérítőt, teljesen ledöbbentem. Nem is hittem el, hogy ilyesmi létezhet. A szürreális, mint olyan, egy teljesen új foka tárult fel előttem. Ma már tudom, hogy ennek a filmnek egyáltalán nem a szürrealitása a legnagyobb értéke, hanem sokkal inkább, hogy dokumentálja egy hihetetlenül érdekes egyéniség útját, melynek során "a drog helyébe beült a Szentlélek"

rockterito_02.jpg

Pajor Tamásnak, a zenésznek és énekesnek, valahogy mégis inkább akkoriban volt jézusi karizmája, amikor hosszú hajjal, szakállasan ordibált, tört és zúzott - nekem a hitgyülis mintapolgár nagyon kamuképű figura. De tény, hogy ez a sztori érdemes arra, hogy megfilmesítsék. Már csak azért is, mert ott a zene, ami hihetetlen. (És a szöveg, ami plusszban még teljesen önálló életet is él...)

A mozi másik értéke, hogy zseniális arcok tűnnek fel benne. Itt van például Gémes János Dixi, aki a valódi életben is olyanokat tolt, mint itt. Vagy Pauer Gyula fia, Pauer Henrik, aki elképesztően kreatív színházi és filmes figuraként híresült el... 

S bár a manapság közkézen forgó kópiái olyan állapotban, mintha direkt ügyeltek volna rá, hogy minden egyes képkocka minél több erodációnak legyen kitéve - ez talán még hozzá is tesz az értékéhez, és nagyban növeli a hitelességét...

A bejegyzés trackback címe:

https://daily80s.blog.hu/api/trackback/id/tr507160027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása