az évtized, ami sosem ér véget...

daily 80's

daily 80's

Február 3. - Bonnie Tyler: If You Were Woman (And I Was A Man)

2015. február 03. - Szollo

Egy nemzetközi tévhit eloszlatásával kell kezdenem, amiből persze mi, avagy a szocialista blokk - ahogy ebből a dalból és klipből is - kimaradtunk. Nos: Bonnie Tyler 1986-os  száma refrénjének dallamvezetése valóban hasonlít a Bon Jovi You Give Love a Bad Name című opuszáéra. Aki azonban megnézi a linkeket, az rögtön láthatja, hogy előbbi már 1986 májusában megérkezett, míg Jon mester bandájának lényegesen közismertebb szerzeménye csak mintegy két hónappal később vált közkinccsé. Tehát, ha ne adj isten (és persze feltéve, de meg nem engedve), valóban koppintás történt, az bizony nem az akkor már lényegesen nagyobb múlttal és megbízhatóbb pedigrével rendelkező BT munkáját "dícséri".* 

A szintipopos dallamvilágú, de glam-es jellegzetességeket is felhasználó tétel egyébként abszolút illeszkedik a Secret Dreams and Forbidden Fire című album koncepciójába, amelynek, bár a leghíresebb dala BT életművének legsikeresebb darabja is egyben (Holding Out for a Hero), alapvetően erősen keserédes az alaphangulata. Legalább olyan gazdag az érzelmi spektruma, mint amilyen tartalmas a hangzásvilága. Az egyes összetevőket pedig a jellegzetesen dekadens és élvhajhász ízvilág oldja fel, amit mostani klipünk is ékesen bizonyít. 

Kísérletet sem tennék arra, hogy feldolgozzam a látottakat. Mármint nekem, magamnak, mentálisan nyilván sikerült. De elemzést most ne várjatok tőlem. Legyen elég annyi, hogy kohéziót vagy koncepciót nemigen vélek benne felfedezni. Amit pedig mégis, az nekem erősen feminista olvasatúnak tűnik. Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy elég csúnyán bánnak a férfiakkal ebben az anyagban? 

___________

* Igen, kiolvashattátok a sorok közül, hogy bár imádom a nyolcvanas éveket, a Bon Jovi nem a szívem csücske. OK, én is szeretem némely számukat, de ezek inkább a 90-es és a 2000-es évekből valóak, mikor már azért sikerült levetkőzniük a... hmm... hogy is fogalmazzak finoman... na mindegy: a suttyóságukat. Csak kimondtam. - A Bon Jovi a nyolcvanas években még egy erősen közepes színvonalon teljesítő glam metal banda volt, aminek kizárólag az MTV adott nevet és rangot. Persze ez csak egyéni meglátás... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://daily80s.blog.hu/api/trackback/id/tr137135573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása